جینسینگ چیست
جینسینگ چیست و چه خواص و عوارضی دارد
یکی از گیاهان مشهور مقوی و نیروزا در جهان ، جنسینگ نام دارد که به گیاه جوانی و نوش دارو نیز معروف است .
جینسینگ چیست و چه خواص و عوارضی دارد
یکی از گیاهان مشهور مقوی و نیروزا در جهان ، جنسینگ نام دارد که به گیاه جوانی و نوش دارو نیز معروف است.
قسمت مورد استفاده: ریشه گیاه می باشد
محل رویش: این گیاه در جنگل های انبوه نواحی کوهستانی چین و منچوری می روید.
ترکیبات شیمیایی: پاراکیلون، پاناکیلوزید، آمیدون، رزین، اسانس، استرول، ویتامین های گروه B، ژینسه نوزیدها
جینسِنگ یا آدمگیاه (به انگلیسی: Ginseng) نامی است عمومی برای هر یک از 11 گونه گیاهان همیشهسبز از سرده همهدرمان از خانواده عشقهایان. ویژگی تمام این گیاهان آن است که حاوی نوعی گلیکوزید استروئیدی به نام جینسنوزاید هستند.
باور بر این است که جینسنگ برای بهبود سلامت مفید است. این گیاهان کوتاه، با رشد کم و با ریشههای گوشتی دارای یک ریشه رنگی دندانهدار شکل، یک ساقه نسبتاً بلند و برگهای سبز با شکل بیضوی هستند. اعتقاد بر این که هر دو جینسنگ آمریکایی و جینسنگ آسیایی انرژی را افزایش میدهند، سطح قند خون و سطح کلسترول را پایین آورده و استرس را کم کرده. آرامبخش هستند و در درمان دیابت مؤثرند و اختلال عملکرد جنسی در مردان را مدیریت میکنند.
ریشههای جینسنگ فقط در فصل پاییز جمعآوری میشوند چرا که فقط در این حالت است که میتوانند حالت گوشتی و ظاهر مناسب و مطبوع خود را حتی پس از خشک شدن نیز حفظ کنند.
انواع جینسینگ
درمجموع 13 گونه مختلف از جینسینگ در سراسر جهان کشفشده که برای تولید انواع دارو و مکملهای گیاهی مورداستفاده قرار میگیرد؛ اما عدهای ادعا میکنند که دو نوع جینسینگ کرهای و جینسینگ آمریکایی مهمترین گونههای موجود این گیاه در جهان هستند و طب سنتی چینی معتقد است، جینسینگ آمریکایی نسبت به انواع آسیایی آن کمتر محرک است. کشورهای بوتان، شرق سیبری و ویتنام هم ازجمله مکانهایی است که جینسینگ در آنها یافت میشود. در اینجا به معرفی چندگونه معروف جینسینگ میپردازیم:
جینسینگ آسیایی
این نوع جینسینگ که به کرهای و چینی هم معروف است خواص دارویی زیادی دارد، ریشه این گیاه از ژاپن تا کره و چین به اشکال مختلفی مثل قرص، عصاره و دمنوش درآمده و با اهداف مختلف مصرف میشود.
جینسینگ آمریکایی
این گیاه بیشتر در کانادا و شمال آمریکا رشد میکند و سالها، سرخپوستان از آن داروهای گیاهی مختلف میسازند. اینگونه جینسینگ بیشتر به شکل عصاره درآمده و در ساخت انواع مکملها و محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده میشود.
جینسینگ سیبری
این نوع جینسینگ کیفیت و خواص کمی دارد و به همین دلیل ارزانقیمت است. جینسینگ به دو صورت سفید و قرمز در بازار موجود است که ازنظر خواص گیاهی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. این نوع جینسینگ در ابتدا سفید است و زمانی که خشک میشود رنگ قرمز به خود میگیرد. پروسه بخار دادن جینسینگ موجب کاراملیزه شدن قندهای موجود در ریشه آن شده و به قرمزی رنگ آن منجر میشود.
جینسینگ برزیلی
جینسینگ برزیلی یا سوما مخصوص جنگلهای آمازون مثل پرو، اکوادور ونزوئلا است. این گیاه دارای سطح بالای ویتامین و مواد معدنی مختلف مثل آهن، منیزیم، روی و ویتامینهای گروه B،K،A،E بوده و همچنین ریشه این نوع جینسینگ دارای آنتیاکسیدانهایی است که از آسیب سلولی جلوگیری کرده و مقاوم در برابر بیماریهاست. تقویت میل جنسی، کاهش فشارخون و رفع درد از مزایای آن است که از جینسینگ آسیایی بهتر است.
موارد مصرف
اثر مقوی و معالج روی اکثر بیماری ها، تب بر، رفع خستگی های جسمانی و روحی، لرزش های زمان پیری، نیرو دهنده سیستم عصبی، روماتیسم، تقویت جنسی، ضعف، کاهش قدرت توان و تمرکز، داروی کمکی در دوران نقاهت، کاهش استرس، بهتر شدن خلق و کارکرد شناختی، افزایش کارایی جسمی، تعدیل سیستم ایمنی، بهبود عملکرد قلبی عروقی، دیابت، سرطان،حفاظت از آسیب کبدی.
جینسینگ گیاهی است که ویژگی های سلامتی دارد و در طب سنتی چینی به کار می رود مطالعات زیادی نشان می دهد که این گیاه قوی می تواند به کاهش وزن کمک کند.
عوارض جانبی
بیشتر عوارض با دوز زیاد و مصرف طولانی مدت حاصل می شود
بی خوابی، سردرد، لرزش، فشارهای عصبی، حالت سرخوشی، بروز دانه های جلدی، اسهال، ادم، تحریک پذیری، پرفشار خونی، اضطراب، افرایش ضربان قلب، سرگیجه، خونریزی در خانم های یائسه، درد سینه، گیجی، خارش، تغییرات خلق، کاهش اشتها، آسیب های ماهیچه ای ناپایدار، عوارض معده ای-روده ای غیر اختصاصی
قطع یکباره جین سنگ موجب بالا رفتن فشار خون، ضعف و لرزش در افراد می شود
مصرف 15 گرم از طریق خوراکی ایجاد بهت و تشویش و تزریق آن ایجاد وهم و خیالات واهی می کند
مصرف بیش از 15 گرم در روز موجب اختلال در هوشیاری و افسردگی می گردد
زیاده روی در مصرف موجب تورم دردناک پستان ها می شود
جین سنگ می تواند موجب التهاب عروق خونی در مغز شده و ایجاد سردرد و سکته می کند
سندرم شبه آنافیلاکسی در مدت کوتاهی بعد از مصرف مقدار کمی شربت جین سنگ مشاهده شده است